Admitere studii de doctorat IULIE 2025 - informaţii generale

Şcoala doctorală
- Drept financiar
- Dreptul comerţului internaţional
- Drept penal
- Drept privat comparat
- Drept internațional public
Informaţii admitere doctorat sesiunea IULIE 2025
Conducători de doctorat / Domeniul / Subdomeniul/Număr locuri (*):
- Prof. univ. dr. Ioana Maria COSTEA / Drept / Drept financiar: 2 locuri
- Prof. univ. dr. Carmen-Tamara UNGUREANU / Drept / Dreptul comerţului internaţional: 2 locuri
- Prof. univ. dr. Tudorel TOADER / Drept / Drept penal: 3 locuri
- Prof. univ. dr. Valeriu M. CIUCĂ / Drept / Drept privat comparat: 2 locuri
- Conf. univ. dr. Carmen MOLDOVAN / Drept / Drept internațional public: 3 locuri.
* forma de învățământ (IF/IFR) și forma de finanțare (buget/taxă) vor fi stabilite după aprobarea locurilor de către MEC.
ÎNSCRIERI: 14-18 iulie 2025, la Secretariatul facultății, între orele 10-12 şi 13.30-14.30 şi 19 iulie 2025 doar pe email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la ora 13,00.
SELECŢIA CANDIDAŢILOR: 21-23 iulie 2025
EVALUAREA PROIECTULUI DE CERCETARE DOCTORALĂ ŞI SUSŢINEREA INTERVIULUI (data, cuprinsă în intervalul 21-23 iulie, se va comunica în timp util):
- - Drept financiar
- - Dreptul comerțului internațional;
- - Drept penal;
- - Drept privat comparat;
- - Drept internațional public
AFIŞAREA REZULTATELOR: 23 iulie 2025
CONTESTAŢII (doar pentru proba scrisă): 24 iulie 2025, până la ora 16, pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (semnată, scanată şi ataşată e-mail-ului).
AFIŞAREA REZULTATELOR DUPĂ CONTESTAŢII: 25 iulie 2025
AFIŞAREA LISTEI FINALE CU CANDIDAŢII DECLARAŢI ADMIŞI: 25 iulie 2025
CONFIRMAREA OCUPĂRII LOCULUI PENTRU CANDIDAŢII ADMIŞI: 26, 28, 29 iulie 2025, la Secretariat IF, în program 10,00-12,00.
Condiţii de admitere: A se vedea Regulamentul privind organizarea și desfășurarea admiterii în ciclul de studii universitare de doctorat pentru anul universitar 2025-2026
https://laws.uaic.ro/ro/scoala-doctorala/regulamente
Pentru urmarea studiilor doctorale într-o limbă străină este necesar să se obțină acordul unui potențial conducător de doctorat de la Școala Doctorală de Drept, anterior înscrierii la concursul de admitere.
Pentru fiecare direcție de cercetare este stabilită o tematică și o bibliografie din care conducătorul de doctorat propune teme de cercetare doctorală. Candidații vor alege una dintre temele de cercetare propuse (care se regăsesc mai jos) și vor elabora proiectul de cercetare doctorală.
2. Proba orală: interviu
Media de admitere se calculează ca medie aritmetică a celor două probe.
În cazul mediilor egale, departajarea candidaţilor se face pe baza mediilor de la examenul de disertaţie şi, dacă este nevoie, de la examenul de licenţă. Al treilea criteriu de departajare în caz de medii egale este nota obținută de candidat în cadrul programului de licență, la materia care constituie principala direcție de cercetare doctorală.
PROBA SCRISĂ PENTRU ADMITEREA LA DOCTORAT - PROIECT DE CERCETARE DOCTORALĂ
Proba scrisă reprezintă elaborarea unui proiect de cercetare doctorală, a cărui formă și întindere sunt stabilite de fiecare conducător de doctorat în parte, pentru locurile scoase la concurs.
Drept financiar
Candidații vor elabora un proiect de cercetare doctorală, abordând una dintre temele de cercetare propuse de conducătorul de doctorat (1. Principiul interpretării stricte în TVA – scutiri; 2. Patrimoniul în dreptul fiscal; 3. Impozitul pe venit – agricultori; 4. Cauza actului juridic ca și element al deductibilității unei cheltuieli; 5. Abuzul de drept - tranzacția fictivă). Proiectul de cercetare doctorală debutează cu un plan (a cărui întindere nu trebuie să depășească o pagină), care va fi dezvoltat pe aproximativ 15-20 pagini, cu referințe bibliografice și cu o bibliografie situată la final. Textul va fi redactat cu TNR 12, note de subsol TNR 10.
Dreptul comerțului internațional
Candidații vor elabora un proiect de cercetare doctorală, abordând una dintre temele de cercetare propuse de conducătorul de doctorat (1. Întreprinderea socială în dreptul comerțului internațional; 2. Contracte de comerț internațional în era digitală; 3. Energia verde în dreptul comerțului internațional; 4. Responsabilitatea grupurilor transnaționale de societăți; 5. Forme de asociere în comerțul internațional, facilitate de tehnologie). Proiectul de cercetare doctorală trebuie să debuteze cu un plan (a cărui întindere nu trebuie să depășească o pagină), care va fi dezvoltat pe aproximativ 15-20 pagini, cu referințe bibliografice și cu o bibliografie situată la final. Textul va fi redactat cu TNR 12, note de subsol TNR 10.
Drept penal
Candidații vor elabora un proiect de cercetare doctorală, abordând una dintre temele de cercetare propuse de conducătorul de doctorat (1. Protecția vieții private în spațiul juridic penal european; 2. Frauda bancară; 3. Protecția penală a persoanelor vulnerabile în spațiul juridic european; 4. Protecția juridică penală a relațiilor de familie în UE; 5. Traficul de persoane în UE). Proiectul de cercetare doctorală trebuie să debuteze cu un plan (a cărui întindere nu trebuie să depășească o pagină), care va fi dezvoltat pe aproximativ 15-20 pagini, cu referințe bibliografice și cu o bibliografie situată la final. Textul va fi redactat cu TNR 12, note de subsol TNR 10.
Drept privat comparat:
Candidații vor elabora două microeseuri (aprox. 10 pagini fiecare) în care să prezinte, la fiecare în parte, elementele esențiale, cuprinsul prealabil și aspectele descriptive cu privire la câte o temă de drept privat comparat, dintre cele propuse de conducătorul de doctorat (1. Forme moderne și derivate ale novațiunilor în dreptul continental-european și în common law; 2. Instituția emfiteuzei în sistemele juridice moderne de drept din familiile anglo-americane de drept; 3. Conceptul de libertate contractuală în cadrul sistemelor europene meridionale; 4. Rolul judecătorului în dreptul continental-european în determinarea conținutului „datoriilor familiale” în procesele de divorț; 5. Noțiunea și semnificația valorii juridice „aequitas” în procesele din cadrul sistemului de drept continental-european). Cele două teme vor fi însoțite de bibliografii selective. Micro-eseurile vor releva maniera de reglementare a subiectelor respective în următoarele sisteme juridice: românesc, francez și, respectiv, X (în funcție de opțiunea fiecărui candidat). Exempli gratia: ”Analiza comparativă a raporturilor ipotecare în dreptul maltez, în Franța, respectiv, în România”.
Drept internaţional public
Candidații vor elabora un proiect de cercetare doctorală, abordând una dintre temele de cercetare propuse de conducătorul de doctorat (1. Interdicția recurgerii la forță și suveranitatea în dreptul internațional public. Corelații cu dreptul de intervenție umanitară și responsabilitatea de a proteja; 2. Principii și reguli ale dreptului internațional umanitar în era digitală: armele autonome letale (LAWS- Lethal Autonomous Weapon Systems) și impactul asupra răspunderii internaționale; 3. Dreptul internațional al refugiaților și fenomenul migrației; 4. Schimbările climatice în dreptul internațional public. Obligații ce revin statelor; 5. Activitatea spațială în dreptul internațional public- evoluții și limite). Proiectul de cercetare doctorală debutează cu un plan (a cărui întindere nu trebuie să depășească o pagină), care va fi dezvoltat pe aproximativ 15-20 pagini, cu referințe bibliografice și cu o bibliografie situată la final. Textul va fi redactat cu TNR 12, note de subsol TNR 10.
Proiectul de cercetare doctorală se va depune împreună cu celelalte documente necesare la înscrierea candidaților.
TAXA DE ÎNSCRIERE: 300 lei
TAXA DE ŞCOLARIZARE: 7500 lei/an
Conducător de doctorat: Prof. univ. dr. Ioana Maria COSTEA, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tematică:
- Componenta de cheltuieli în dreptul bugetar național și al Uniunii Europene
- Impunerea companiilor în spațiul Uniunii Europene
- Taxa pe valoare adăugată – aspecte juridice și jurisprudențiale
- Particularitățile impozitelor și taxelor locale
- Procedura fiscală
Bibliografie:
- Costaș C., Drept financiar, ed. a III-a rev, Editura Universul Juridic, 2021
- Costea I.M, Fiscalitate europeană, Editura Hamangiu, 2016
- Costea I.M., Drept financiar, Note de curs, Editura Hamangiu, București, 2021
- Ene M., Drept fiscal, Editura Solomon, București, 2021
Teme de cercetare:
- Principiul interpretării stricte în TVA - scutiri
- Patrimoniul în dreptul fiscal
- Impozitul pe venit - agricultori
- Cauza actului juridic ca și element al deductibilității unei cheltuieli
- Abuzul de drept - tranzacția fictivă
Conducător de doctorat: Prof. univ. dr. Carmen-Tamara UNGUREANU, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tematică:
- Participanții la activitatea de comerț internațional.
- Operatorii privați: societatea unică (naționalitatea și legea aplicabilă); operațiunile transnaționale de regrupare a societăților (fuziunea transnațională, preluarea controlului, operațiunea joint venture, grupurile transnaționale de societăți); cooperativa (de platformă)- participant în comerțul internațional.
- Statul – operator de comerț internațional. Investițiile.
- Legea aplicabilă și instanța competentă pentru soluționarea litigiilor de comerț internațional.
- Legea aplicabilă (norme imperative, norme supletive, lex mercatoria).
- Reglementarea litigiilor de comerț internațional (instanța competentă; medierea și alte mijloace alternative de soluționare a litigiilor; arbitrajul în comerțul internațional).
- Operațiunile de comerț internațional.
- Faza pregătitoare a operațiunilor de comerț internațional.
- Faza contractuală a operațiunilor de comerț internațional (clauzele obișnuite în contractele de comerț internațional).
- Operațiuni de comerț internațional. Contracte.
- Comerțul electronic.
- Contractul de vânzare internațională de mărfuri.
- Contractele de comercializare (contractul de agenție, contractul de distribuție, contractul de franciză).
- Contractele de transport (transportul rutier internațional de mărfuri, transportul feroviar internațional de mărfuri, transportul maritim internațional de mărfuri, transportul aerian internațional de mărfuri, transportul multimodal internațional de mărfuri).
- Contracte de comerț internațional cu privire la dreptul de proprietate intelectuală (contractul de know-how, contractul de licență).
- Contracte de finanțare a operațiunilor de comerț internațional (contractul de leasing, contractul de factoring, contractul third party litigation funding, operațiunea crowfunding). Contracte de investiții în datorii.
Bibliografie:
- Carmen Tamara Ungureanu, Drept internațional privat european în raporturi de comerț internațional, Editura Hamangiu, București, 2021
- Carmen Tamara Ungureanu, Dreptul comerțului internațional, Editura Hamangiu, București, 2018
- Ioan Macovei, Tratat de drept al comerțului internațional, Editura Universul Juridic, București, 2014
- Dragoș-Alexandru Sitaru, Şerban-Alexandru Stănescu, Dreptul comerţului internaţional- Tratat - Partea generală şi Partea Specială, ediţia a II-a revizuită şi adăugită, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2017
- Indira Carr, Peter Stone, International Trade Law, Editura Routledge, UK, 2014 (pentru cei interesați, cartea poate fi consultată la sala de lectură a bibliotecii Facultății de Drept)
Teme de cercetare:
- Întreprinderea socială în dreptul comerțului internațional
- Contracte de comerț internațional în era digitală
- Energia verde în dreptul comerțului internațional
- Responsabilitatea grupurilor transnaționale de societăți
- Forme de asociere în comerțul internațional, facilitate de tehnologie
Conducător de doctorat: Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tematică:
Infracţiuni contra patrimoniului
Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei
Falsuri în înscrisuri
Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice
Rolul RIL urilor şi HP urilor în asigurarea practicii judiciare unitare
Bibliografie:
Tudorel Toader, Drept penal român. Partea specială. Vol. I, editura Universul Juridic, București, 2019;
George Antoniu, Tudorel Toader (coord.), Explicațiile noului Cod penal, volumul I - V, editura Universul Juridic, București, 2015 – 2016 ;
Valerian Cioclei, Drept penal. Partea specială, Infracțiuni contra persoanei și contra patrimoniului, ediția 7 - a, editura C.H. Beck, București, 2024;
Sergiu Bogdan, Doris Alina Șerban, Infracțiuni contra patrimoniului, contra autorității, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice, editura Universul Juridic, București, 2023;
Codul penal – Codul de procedură penală: decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii, hotărâri prealabile, legislație conexă, hotărâri CEDO – Ediție îngrijită și adnotată de Tudorel Toader, editura Hamangiu, București, 2024;
Constituția României – decizii CCR, hotărâri CEDO, hotărâri CJUE, legislație conexă, ediția 5-a, îngrijită și adnotată de Tudorel Toader și Marieta Safta, Ed. Hamangiu, București, 2023;
Codex penal. Codurile penale ale statelor membre ale Uniunii Europene, vol. I – V, (coordonator), Ed. C.H. Beck, 2018;
Convenția Europeană a Drepturilor Omului
Jurisprudența CCR, CEDO, CJUE, referitoare la tematica de concurs
Teme de cercetare:
- Protecția vieții private în spațiul juridic penal european
- Frauda bancara
- Protecția penală a persoanelor vulnerabile în spațiul juridic european
- Protecția juridică penală a relațiilor de familie în UE
- Traficul de persoane în UE
Conducător de doctorat: Prof. univ. dr. Valeriu M. CIUCĂ, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tematică:
Izvoarele formale ale dreptului privat în cadrul sistemelor: romano-germanic, common law, religios islamic şi tradiţional hindus;
”Subiectivitatea comparației” sistemelor juridice în viziunea comparatistului Pierre Legrand
Competenţele ratione materiae şi ratione personae vel loci în Franţa şi în S.U.A.;
Subiectele colective de drept în Franţa, S.U.A. şi Grecia
Regimul de protecție pentru incapabili în S.U.A. (The Protective Regime of Persons without Juridical Capacity in USA)
Dreptul civil francez în raport cu sistemele juridice străine (Le droit civil français en face des systèmes juridiques étrangers) în opera lui Jean Carbonnier
Concepția comparatistului Leontin-Jean Constantinesco asupra caracterului pozitiv al dreptului comparat, exprimată în Cartea I, Tomul al III-lea al Tratatului de drept comparat
R.C. van Caenegen despre Șase contraste între civil law și common law
Aculturația juridică ”pe verticala istoriei”, prin forța prestigiului sistemului de drept roman și moștenirea romană în dreptul englez. Argumentele din prefața operei capitale (The principles of Roman Law ...) lui William L. Burdick
Bibliografie de inițiere:
Valerius M. Ciucă (coordonator) et alii, Lecţii de drept privat comparat, vol. I-III, Ed. Fundaţiei Academice AXIS, Iaşi, 2005-2009;
Pierre Legrand, Dreptul comparat, Ed. Lumina Lex, 2001;
Leontin-Jean Constantinesco, Tratat de drept comparat, Ed. ALL, Bucureşti, vol. III ”Știința dreptului comparat”, 2001;
R.C. van Caenegen, European Law in the Past and the Future: Unity and Diversity Over Two Millennia, Cambridge University Press, 2002;
William L. Burdick, The Principles of Roman Law and their Relation to Modern Law, Rochester: The Lawyers Co-operative Publishing Co., 1938;
Jean Carbonnier, Droit civil. Introduction, PUF, Paris, 1996;
Colectiv, Les juridictions des Etats membres de l’Union européenne. Structure et organisation, Cour de justice de l’Union européenne, Luxembourg, 2010.
Teme de cercetare:
- Forme moderne și derivate ale novațiunilor în dreptul continental-european și în common law
- Instituția emfiteuzei în sistemele juridice moderne de drept din familiile anglo-americane de drept
- Conceptul de libertate contractuală în cadrul sistemelor europene meridionale
- Rolul judecătorului în dreptul continental-european în determinarea conținutului „datoriilor familiale” în procesele de divorț
- Noțiunea și semnificația valorii juridice „aequitas” în procesele din cadrul sistemului de drept continental-european.
Conducător de doctorat: Conf. univ. dr. Carmen MOLDOVAN, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tematică:
- Principiile fundamentale ale dreptului internațional public și provocările globale în asigurarea securității internaționale
- Dreptul internațional umanitar: răspunderea statelor și a actorilor non-statali pentru încălcarea dreptului internațional umanitar, impactul noilor tehnologii
- Provocări actuale și perspective juridice cu privire la dreptul internațional al refugiaților și fenomenul migrației
- Schimbările climatice: obligațiile statelor în combaterea schimbărilor climatice; responsabilitatea internațională pentru prejudiciile cauzate de schimbările climatice; impactul asupra drepturilor fundamentale (inclusiv drepturile refugiaților)
- Reglementarea activităților spațiale și exploatarea resurselor spațiale: statutul juridic al spațiului cosmic și reglementarea activităților spațiale; militarizarea spațiului cosmic și provocările pentru securitatea internațională
Bibliografie (inițială orientativă):
- Moldovan, Drept internațional public. Principii și instituții fundamentale, ediția a IV-a, Editura Universul Juridic, București, 2024
- Crawford, Brownlie's Principles of Public International Law (9th Edition), Oxford University Press, 2019
- Gaeta, J. E. Viñuales, S. Zappalá, Cassese's International Law, Oxford Univerity Press, 2020
- De Frouville, E. Decaux, Droit international public, 13e édition, Dalloz, 2023
P.-M. Dupuy, Y. Kerbrat, Droit international public, 17e édition, Dalloz, 2024
- Bennouna, Le droit international entre la lettre et l`esprit, Cours général de droit international public, RCADI, Tome 383, Brill/Nijhoff, 2016
- de Roucy-Rochegonde, La guerre à l'ère de l'intelligence artificielle, Presses Universitaires de France, 2024
- Y. Noorda, Climate Change, Disasters and People on the Move, Providing Protection under International Law, Brill Nijhoff, 2022
- H. Leib, Human Rights and the Environment, Philosophical, Theoretical and Legal Perspectives, Martinus Nijhoff Publishers, 2011
Jurisprudența internațională relevantă.
Teme de cercetare:
- Interdicția recurgerii la forță și suveranitatea în dreptul internațional public. Corelații cu dreptul de intervenție umanitară și responsabilitatea de a proteja.
- Principii și reguli ale dreptului internațional umanitar în era digitală: armele autonome letale (LAWS- Lethal Autonomous Weapon Systems) și impactul asupra răspunderii internaționale.
- Dreptul internațional al refugiaților și fenomenul migrației.
- Schimbările climatice în dreptul internațional public. Obligații ce revin statelor.
- Activitatea spațială în dreptul internațional public- evoluții și limite.
B-dul Carol I nr. 11, cod 700506, IAŞI
Secretariat Şcoala Doctorală:
Tel:+40 232 201058
Fax: +40 232 201858
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.