Facultatea de Drept, prima facultate juridică moldoveană - a cărei continuatoare directă este actuala facultate de profil din cadrul Universității iesene - îsi începea existenșța la 3 iunie 1830.
La acel moment, cu o solemnitate deosebită, se inaugura deschiderea primului curs de legi în limba română de către jurisconsultul statului, Christian Flechtenmacher, numit și extraordinar la Gimnaziul Vasilian, în localul de la Trei Ierarhi, în cadrul caruia își începea cursurile viitoarea Academie ieșeană, pâna la gasirea unui sediu propriu.
Înfiintarea Universității ieșene, în 1860, s-a realizat în temeiul Așezamântului școlar din 1851, dar organizarea unitară a activității de învatamânt superior, inclusiv a învățământului juridic, s-a înfăptuit în realizarea Legii instrucțiunii publice, din decembrie 1864
În 1860, Facultatea de Drept era singura care funcționa cu toți cei trei ani de studiu, având, totodată, și cel mai mare număr de profesori.
Facultatea de Drept din Iași și-a fundamentat existența prin interesul de a forma și dezvolta o conștiința juridică atât a profesioniștilor dreptului, cât și a întregii comunități.
Revoluția din decembrie 1989 a deschis un nou capitol în istoria Facultății, care eliberată de presiunea factorilor politici, a contribuit la realizarea statului de drept prin modalitati specifice procesului didactic și de cercetare.
În ultimele trei decenii, activitatea didactică s-a subsumat tradiției de excelență a antemergătorilor noștri, fiind unul din cei mai semnificativi contributori în plan național la formarea de profesioniști în domeniul dreptului.
Activitatea de cercetare derulată în Facultate este o sursă de veritabile evoluții ascendente, generând doctrină de specialitate și participând la un dialog constant cu mediul profesional.